Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.
Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny....
Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.
Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.
Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.
Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.
Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.
Otwarcie lokalu gastronomicznego to bardzo odpowiedzialne przedsięwzięcie. Należy się do niego dobrze przygotować. Nawet, jeśli dysponujesz niewielkim budżetem, pewnego rodzaju wyposażenia nie możesz pominąć. Bez tych podstawowych urządzeń gastronomia zwyczajnie nie będzie prawidłowo funkcjonować. Z jakich sprzętów, poza oczywistymi stolikami i krzesłami, nie możesz zatem zrezygnować, urządzając lokal?
Zacznij od sprzętów, które będą niezbędne do przygotowywania potraw. Podstawa to zestaw garnków i patelni, najwyższej jakości noże oraz wszelkie inne sprzęty manualne jak wałek, mikser, deski do krojenia czy obieraczki do warzyw. Nie powinieneś na nich oszczędzać. Muszą one być wytrzymałe, bo pracownicy lokalu będą je codziennie eksploatować. Kolejne punkty na liście zakupów świeżo upieczonego szefa gastronomii to ciężkie sprzęty do przygotowywania posiłków. W zależności od tego, w czym specjalizuje się lokal, będziesz potrzebować kuchenki, grilla, pieca konwekcyjno-parowego lub pieca do chleba czy pizzy. Nie zapominaj również o odpowiednim przechowywaniu żywności. W tym celu zainwestuj w pojemną szafę chłodniczą.
Kolejna kwestia to serwowanie dań gościom lokalu. Tutaj potrzebne będą oczywiście talerze w kilku rodzajach, sztućce oraz szklanki, kieliszki i filiżanki. Żaden lokal nie obejdzie się także bez dobrego ekspresu do kawy. Jeżeli nie planujesz zatrudniać kelnerów, pomyśl nad ciągiem wydawczym, który usprawni proces samoobsługi.
Sprzątanie to czynność, którą pracownicy każdego baru czy restauracji wykonują w miarę możliwości na bieżąco, w trakcie pracy oraz po zamknięciu lokalu. Najważniejszy sprzęt, który w tej dziedzinie jest niezastąpiony, to zmywarka. Podstawą jest zmywarka uniwersalna, ale pomyśl także o osobnej zmywarce do szkła. Głębokie zlewy również przydadzą się w kuchni, szczególnie kucharzom, którzy bardzo często myją swoje podstawowe narzędzia pracy i zależy im na usprawnieniu tego procesu.
Dział obsługi klientów
tel. (+48) 022 336 90 39
fax (+48) 022 336 90 09
Recepcja
tel. (+48) 022 336 90 00
TANAKE
ul. Puławska 426
02-884 Warszawa
mazowieckie
Zobacz na mapie >