Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.
Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny....
Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.
Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.
Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.
Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.
Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.
Elegancki i kulturalny kelner jest wizytówką każdego lokalu. Odpowiednia obsługa jest bowiem niemal tak samo ważna, jak smak, aromat i wygląd dań serwowanych w restauracji. W europejskiej kulturze przyjęło się również nagradzanie kelnerów dodatkowymi napiwkami, za profesjonalnie wykonaną pracę. Nie sposób jednak znaleźć kelnera, który w swojej codziennej pracy nie posługuje się tacą kelnerską, która jest wpisana w savoir-vivre tego zawodu. Taca powinna mieć wygodny kształt, być odpowiednio wyważona i dopasowana do produktu oraz łatwa w czyszczeniu.
Do najbardziej elementarnych zasad obsługi kelnerskiej należy przyjęcie i dostarczenie do stolika zamówienia. Dodatkowo po zakończonym posiłku zadaniem kelnera jest przygotowanie rachunku i rozliczenie się z klientem. Oprócz tego przekazuje on zamówienia do kuchni, gdzie są następnie realizowane. Kelner odpowiada również za sam wygląd stolika – dba o czystość oraz odpowiednie ułożenie sztućców i naczyń. Jest również pośrednikiem między kucharzem a klientem. Ma za zadanie odpowiadać na pytania klienta oraz zajmować się ewentualnymi skargami, które mogą dotyczyć posiłku lub jakości obsługi.
Taca kelnerska to element wyposażenia każdej gastronomii, który umożliwia serwowanie posiłków i napojów bezpośrednio do stolika klienta. Taca powinna mieć antypoślizgowy spód, aby ułatwić kelnerowi realizację kilku zamówień jednocześnie. Profesjonalna taca kelnerska musi być również odpowiednio wyważona. Na rynku dostępne są tace o różnej wielkości i kształcie oraz wykonane z materiałów o zróżnicowanych właściwościach, tak aby dopasować sprzęt do rodzaju i ilości podawanych dań. Zasadniczo wyróżniamy tace laminowane, które sprawdzą się w lokalach o natężonym ruchu oraz te wykonane z włókna szklanego, które odporne są na tłuszcz, kwasy i oddziaływanie wysokich temperatur. Tańszym rozwiązaniem, które zwykle stosowane jest w barach szybkiej obsługi, są tace wykonane z polipropylenu. Nie są one jednak przeznaczone do mycia w zmywarce.
Tace oraz wózki kelnerskie to standardowe elementy wyposażenia każdego punktu gastronomicznego. Dzięki swoim ergonomicznym kształtom i rozmiarom są one gwarancją efektywnej i bezpiecznej pracy każdego kelnera.
Dział obsługi klientów
tel. (+48) 022 336 90 39
fax (+48) 022 336 90 09
Recepcja
tel. (+48) 022 336 90 00
TANAKE
ul. Puławska 426
02-884 Warszawa
mazowieckie
Zobacz na mapie >