Elegancki i kulturalny kelner jest wizytówką każdego lokalu. Odpowiednia obsługa jest bowiem niemal tak samo ważna, jak smak, aromat i wygląd dań serwowanych w restauracji. W europejskiej kulturze przyjęło się również nagradzanie kelnerów dodatkowymi napiwkami, za profesjonalnie wykonaną pracę. Nie sposób jednak znaleźć kelnera, który w swojej codziennej pracy nie posługuje się tacą kelnerską, która jest wpisana w savoir-vivre tego zawodu. Taca powinna mieć wygodny kształt, być odpowiednio wyważona i dopasowana do produktu oraz łatwa w czyszczeniu.
Do najbardziej elementarnych zasad obsługi kelnerskiej należy przyjęcie i dostarczenie do stolika zamówienia. Dodatkowo po zakończonym posiłku zadaniem kelnera jest przygotowanie rachunku i rozliczenie się z klientem. Oprócz tego przekazuje on zamówienia do kuchni, gdzie są następnie realizowane. Kelner odpowiada również za sam wygląd stolika – dba o czystość oraz odpowiednie ułożenie sztućców i naczyń. Jest również pośrednikiem między kucharzem a klientem. Ma za zadanie odpowiadać na pytania klienta oraz zajmować się ewentualnymi skargami, które mogą dotyczyć posiłku lub jakości obsługi.
Taca kelnerska to element wyposażenia każdej gastronomii, który umożliwia serwowanie posiłków i napojów bezpośrednio do stolika klienta. Taca powinna mieć antypoślizgowy spód, aby ułatwić kelnerowi realizację kilku zamówień jednocześnie. Profesjonalna taca kelnerska musi być również odpowiednio wyważona. Na rynku dostępne są tace o różnej wielkości i kształcie oraz wykonane z materiałów o zróżnicowanych właściwościach, tak aby dopasować sprzęt do rodzaju i ilości podawanych dań. Zasadniczo wyróżniamy tace laminowane, które sprawdzą się w lokalach o natężonym ruchu oraz te wykonane z włókna szklanego, które odporne są na tłuszcz, kwasy i oddziaływanie wysokich temperatur. Tańszym rozwiązaniem, które zwykle stosowane jest w barach szybkiej obsługi, są tace wykonane z polipropylenu. Nie są one jednak przeznaczone do mycia w zmywarce.
Tace oraz wózki kelnerskie to standardowe elementy wyposażenia każdego punktu gastronomicznego. Dzięki swoim ergonomicznym kształtom i rozmiarom są one gwarancją efektywnej i bezpiecznej pracy każdego kelnera.
Dział obsługi klientów
tel. (+48) 022 336 90 39
fax (+48) 022 336 90 09
Recepcja
tel. (+48) 022 336 90 00
TANAKE
ul. Puławska 426
02-884 Warszawa
mazowieckie
Zobacz na mapie >