Rozwiązania dedykowane

Systemy p.-pożarowe ANSUL

Na życzenie Klienta projektujemy i instalujemy systemy ochrony przeciwpożarowej dla gastronomii
Systemy ochrony przeciwpożarowej to nowoczesne rozwiazania przeznaczone dla gastronomii. Nasza firma oferuje amreykański system ANSUL popularny na świecie ze względu na swoją niezawodność i skuteczność.

Obecnie systemy ochrony przeciwpożarowej nie są jeszcze wymogiem obowiązkowym dla gastronomii, ale w hotelach i restauracjach zlokalizowanych w nowoczesnych budynkach stanowią nieodzowny element wyposażenia, którego instalację planuje się na etapie doboru urządzeń gastronomicznych.

System ANSUL instaluje się nad urządzeniami gastronomicznymi, pod okapami. Istnieje możliwość zainstalowania systemu ANSUL w już wyposażonej kuchni. Jest to rozwiązanie znacznie poprawiające bezpieczeństwo w kuchni.

CHARAKTERYSTYKA SYSTEMU ANSUL R-102 DLA GASTRONOMII

  • Skuteczny środek gaśniczy
  • Automatyczne działanie
  • Wysoka niezawodność
  • Bezpieczny dla ludzi i urządzeń
  • Nieszkodliwy dla środowiska
  • Indywidualny projekt
  • Prosty montaż
elementy1
elementy21
System może być zastosowany (zainstalowany) w każdym okapie i w każdej kuchni.
Osłona p.pożarowa obejmuje każde urządzenie pracujące w kuchni.

ANSUL R-102 – SYSTEM PRZECIWPOŻAROWY DLA KUCHNI I RESTAURACJI

System R-102 może wykorzystywać pojemniki 5,5 l lub 11 l (1,5-3 galony) lub ich dowolną kombinację w zależności od wielkości kuchni i ilości chronionych urządzeń. Elementy systemu wykonane są ze stali nierdzewnej przez co doskonale wkomponowują się we wnętrza kuchenne. Wszelkie elementy systemu są instalowane w takich miejscach w których nie będą zakłócać przebiegu prac wykonywanych w kuchni. System jest prosty w instalacji i łatwy w obsłudze. Może być wraz z powiększeniem kuchni rozbudowywany.

ANSUL_R1022
PREZENTACJA DZIAŁANIA SYSTEMU R-102
  • Gdy pojawi się ogień w obszarze chronionym, jest szybko wykrywany przezczujniki zlokalizowane w ciągu wentylacyjnym lub okapie.
  • Czujniki uruchamiają system ANSUL AUTOMAN uwalniający czynnik z pojemnika poprzez mechanizm ciśnieniowy oraz automatycznie odcinający źródła energii w przypadku wystąpienia ognia.
  • Czynnik gaszący o niskim współczynniku pH – ANSULEX płynie poprzez przewody i jest uwalniany nad urządzeniami kuchennymi.
  • Czynnik gaszący ANSULEX jest odpowiednio wytryskiwany i tłumi ogień w ciągu kilku sekund. Gdy tylko wejdzie w kontakt z gorącymi tłuszczami kuchennymi, samoistnie tworzy pienistą pokrywę zapobiegającą rozprzestrzenianiu się ognia
automan2

ANSUL AUTOMAN

Mechaniczne urządzenie wyzwalające (uruchamiające) system.

Zestaw zawiera:

  • Urządzenie wyzwalające
  • Zbiornik z czynnikiem gaszącym o poj. 12 l (3 gal)
  • Przewód ciśnieniowy łączący reduktor ze zbiornikiem czynnika
  • Reduktor ciśnienia gazu nośnego
  • Zbiornik gazu nośnego (azot) [rys. poniżej]
ansulex1

CZYNNIK GASZĄCY

System ANSUL R-102 wykorzystuje nowoczesny czynnik gaszący “ANSULEX” o niskich pH Czynnik ten gwarantuje wysoką ochronne przed ogniem, a jednocześnie nie niszczy powierzchni urządzeń i sprzętów kuchennych. Jest on odpowiednio wytryskiwany tak aby najszybciej stłumić ogień gdy tylko wejdzie w kontakt z gorącymi tłuszczami kuchennymi. Samoistnie tworzy pienistą warstwę zapobiegającą rozprzestrzenianiu się ognia, odcinającą dopływ tlenu.

czujnik_termiczn2

CZUJNIKI TERMICZNE

Czujniki te odpowiadają za uruchamianie systemu przywysokiej temperaturze. W instalacjach zastosowano czujniki termiczne firmy ANSUL o temperaturach zadziałania od 74oC do 260oC. Czujniki umieszczono w środku geometrycznym kanału odprowadzającego powietrze. Do instalacji czujnika zastosowano wieszaki typu “CLIP ON STYLE” Producent oferuje zestaw czujników temperatury o następujących temperaturach zadziałania:

temperatura zadziałania temperatura pracy nie przekracza
74oC 38oC
100oC 66oC
138oC 107oC
182oC 143oC
232oC 182oC
260oC 204oC
dysze1

przegob2

DYSZE

Zaprojektowane tak aby zapewnić odpowiednie wypływanie czynnika gaśniczego (ilość/wysokość/kąt), oraz ochronę danego urządzenia czy obszaru w okapie kuchennym.W systemie ANSUL istnieje możliwość zastosowania 14 rodzajów dysz przeznaczonych do dystrybucji środka gaśniczego w ściśle określony sposób. W zainstalowanych systemach zastosowano następujące rodzaje dysz: 1 N, 2 W, 3 N, 230
Wszystkie dysze są wykonane ze stali i chromowane posiadają gwint wewnętrzny 3/8″, w komplecie znajduje się również gumowa osłona. Wyloty dysz zostały zabezpieczone dodatkowo specjalnym smarem silikonowym zapobiegającym odkładaniu się w ich wnętrzu tłuszczu w przypadku utraty gumowego kapturka osłonowego.

Elementem dodatkowym, ustalającym geometrię (ustawienie) dyszy względem urządzenia jest tzw. PRZEGUB, na którym może być ona zainstalowana

reczny_wyzwalacz21

RĘCZNY WYZWALACZ

Każdy z zainstalowanych systemów został wyposażony w wyzwalacz ręczny umożliwiający w przypadku powstania zagrożenia pożarowego na ręczne uruchomienie systemu

nakretka2

SPOSOBY MONTAŻU RUR CZYNNIKA GAŚNICZEGO W OKAPIE

Aby zapewnić estetyczne i szczelne przejście rurociągów z czynnikiem gaśniczym oraz rurociągów instalacji czujników poprzez elementy okapu zastosowano specjalne rodzaje uszczelnienia i mocowania rur w okapach.

a) Uszczelniacz rury “QUICK SEAL”
uszczelniacz_rury21
b) Uszczelniacz z mocowaniem rury “COMPRESSION-SEAL
uszczelniacz_rury2
Na rysunku poniżej pokazano sposób wykonania przejścia przez okap instalacji do czujnika termicznego znajdującego się wewnątrz okapu.
przejscie1

Typowe zastosowania systemu ANSUL R-102

sys_11

Pojemnik pojedynczy
11 litrów
11 punktów wypływu czynnika

sys_21

Pojemnik podwójny
11 litrów i 5,5 litra
16 punktów wypływu czynnika

sys_31

Pojemnik podwójny
22 litry
22 punkty wypływu czynnika



blank

Dział obsługi klientów
tel. (+48) 022 336 90 39
fax (+48) 022 336 90 09

Recepcja
tel. (+48) 022 336 90 00

blank

TANAKE
ul. Puławska 426
02-884 Warszawa
mazowieckie
Zobacz na mapie >