Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Rozwiązania dedykowane

Systemy p.-pożarowe ANSUL

Na życzenie Klienta projektujemy i instalujemy systemy ochrony przeciwpożarowej dla gastronomii
Systemy ochrony przeciwpożarowej to nowoczesne rozwiazania przeznaczone dla gastronomii. Nasza firma oferuje amreykański system ANSUL popularny na świecie ze względu na swoją niezawodność i skuteczność.

Obecnie systemy ochrony przeciwpożarowej nie są jeszcze wymogiem obowiązkowym dla gastronomii, ale w hotelach i restauracjach zlokalizowanych w nowoczesnych budynkach stanowią nieodzowny element wyposażenia, którego instalację planuje się na etapie doboru urządzeń gastronomicznych.

System ANSUL instaluje się nad urządzeniami gastronomicznymi, pod okapami. Istnieje możliwość zainstalowania systemu ANSUL w już wyposażonej kuchni. Jest to rozwiązanie znacznie poprawiające bezpieczeństwo w kuchni.

CHARAKTERYSTYKA SYSTEMU ANSUL R-102 DLA GASTRONOMII

  • Skuteczny środek gaśniczy
  • Automatyczne działanie
  • Wysoka niezawodność
  • Bezpieczny dla ludzi i urządzeń
  • Nieszkodliwy dla środowiska
  • Indywidualny projekt
  • Prosty montaż
elementy1
elementy21
System może być zastosowany (zainstalowany) w każdym okapie i w każdej kuchni.
Osłona p.pożarowa obejmuje każde urządzenie pracujące w kuchni.

ANSUL R-102 – SYSTEM PRZECIWPOŻAROWY DLA KUCHNI I RESTAURACJI

System R-102 może wykorzystywać pojemniki 5,5 l lub 11 l (1,5-3 galony) lub ich dowolną kombinację w zależności od wielkości kuchni i ilości chronionych urządzeń. Elementy systemu wykonane są ze stali nierdzewnej przez co doskonale wkomponowują się we wnętrza kuchenne. Wszelkie elementy systemu są instalowane w takich miejscach w których nie będą zakłócać przebiegu prac wykonywanych w kuchni. System jest prosty w instalacji i łatwy w obsłudze. Może być wraz z powiększeniem kuchni rozbudowywany.

ANSUL_R1022
PREZENTACJA DZIAŁANIA SYSTEMU R-102
  • Gdy pojawi się ogień w obszarze chronionym, jest szybko wykrywany przezczujniki zlokalizowane w ciągu wentylacyjnym lub okapie.
  • Czujniki uruchamiają system ANSUL AUTOMAN uwalniający czynnik z pojemnika poprzez mechanizm ciśnieniowy oraz automatycznie odcinający źródła energii w przypadku wystąpienia ognia.
  • Czynnik gaszący o niskim współczynniku pH – ANSULEX płynie poprzez przewody i jest uwalniany nad urządzeniami kuchennymi.
  • Czynnik gaszący ANSULEX jest odpowiednio wytryskiwany i tłumi ogień w ciągu kilku sekund. Gdy tylko wejdzie w kontakt z gorącymi tłuszczami kuchennymi, samoistnie tworzy pienistą pokrywę zapobiegającą rozprzestrzenianiu się ognia
automan2

ANSUL AUTOMAN

Mechaniczne urządzenie wyzwalające (uruchamiające) system.

Zestaw zawiera:

  • Urządzenie wyzwalające
  • Zbiornik z czynnikiem gaszącym o poj. 12 l (3 gal)
  • Przewód ciśnieniowy łączący reduktor ze zbiornikiem czynnika
  • Reduktor ciśnienia gazu nośnego
  • Zbiornik gazu nośnego (azot) [rys. poniżej]
ansulex1

CZYNNIK GASZĄCY

System ANSUL R-102 wykorzystuje nowoczesny czynnik gaszący “ANSULEX” o niskich pH Czynnik ten gwarantuje wysoką ochronne przed ogniem, a jednocześnie nie niszczy powierzchni urządzeń i sprzętów kuchennych. Jest on odpowiednio wytryskiwany tak aby najszybciej stłumić ogień gdy tylko wejdzie w kontakt z gorącymi tłuszczami kuchennymi. Samoistnie tworzy pienistą warstwę zapobiegającą rozprzestrzenianiu się ognia, odcinającą dopływ tlenu.

czujnik_termiczn2

CZUJNIKI TERMICZNE

Czujniki te odpowiadają za uruchamianie systemu przywysokiej temperaturze. W instalacjach zastosowano czujniki termiczne firmy ANSUL o temperaturach zadziałania od 74oC do 260oC. Czujniki umieszczono w środku geometrycznym kanału odprowadzającego powietrze. Do instalacji czujnika zastosowano wieszaki typu “CLIP ON STYLE” Producent oferuje zestaw czujników temperatury o następujących temperaturach zadziałania:

temperatura zadziałania temperatura pracy nie przekracza
74oC 38oC
100oC 66oC
138oC 107oC
182oC 143oC
232oC 182oC
260oC 204oC
dysze1

przegob2

DYSZE

Zaprojektowane tak aby zapewnić odpowiednie wypływanie czynnika gaśniczego (ilość/wysokość/kąt), oraz ochronę danego urządzenia czy obszaru w okapie kuchennym.W systemie ANSUL istnieje możliwość zastosowania 14 rodzajów dysz przeznaczonych do dystrybucji środka gaśniczego w ściśle określony sposób. W zainstalowanych systemach zastosowano następujące rodzaje dysz: 1 N, 2 W, 3 N, 230
Wszystkie dysze są wykonane ze stali i chromowane posiadają gwint wewnętrzny 3/8″, w komplecie znajduje się również gumowa osłona. Wyloty dysz zostały zabezpieczone dodatkowo specjalnym smarem silikonowym zapobiegającym odkładaniu się w ich wnętrzu tłuszczu w przypadku utraty gumowego kapturka osłonowego.

Elementem dodatkowym, ustalającym geometrię (ustawienie) dyszy względem urządzenia jest tzw. PRZEGUB, na którym może być ona zainstalowana

reczny_wyzwalacz21

RĘCZNY WYZWALACZ

Każdy z zainstalowanych systemów został wyposażony w wyzwalacz ręczny umożliwiający w przypadku powstania zagrożenia pożarowego na ręczne uruchomienie systemu

nakretka2

SPOSOBY MONTAŻU RUR CZYNNIKA GAŚNICZEGO W OKAPIE

Aby zapewnić estetyczne i szczelne przejście rurociągów z czynnikiem gaśniczym oraz rurociągów instalacji czujników poprzez elementy okapu zastosowano specjalne rodzaje uszczelnienia i mocowania rur w okapach.

a) Uszczelniacz rury “QUICK SEAL”
uszczelniacz_rury21
b) Uszczelniacz z mocowaniem rury “COMPRESSION-SEAL
uszczelniacz_rury2
Na rysunku poniżej pokazano sposób wykonania przejścia przez okap instalacji do czujnika termicznego znajdującego się wewnątrz okapu.
przejscie1

Typowe zastosowania systemu ANSUL R-102

sys_11

Pojemnik pojedynczy
11 litrów
11 punktów wypływu czynnika

sys_21

Pojemnik podwójny
11 litrów i 5,5 litra
16 punktów wypływu czynnika

sys_31

Pojemnik podwójny
22 litry
22 punkty wypływu czynnika



blank

Dział obsługi klientów
tel. (+48) 022 336 90 39
fax (+48) 022 336 90 09

Recepcja
tel. (+48) 022 336 90 00

blank

TANAKE
ul. Puławska 426
02-884 Warszawa
mazowieckie
Zobacz na mapie >