Frytkownica gastronomiczna jest podstawowym urządzeniem wykorzystywanym w wielu restauracjach, knajpach czy barach. Sprzęt sprawdza się zarówno w przypadku serwowania dań kuchni amerykańskiej, jak również przy europejskim czy azjatyckim menu. Frytkownice posiadają bowiem szereg funkcji, które umożliwiają szybkie i wygodne przygotowywanie naprawdę zróżnicowanych potraw. Wspomniane urządzenia gastronomiczne z reguły odznaczają się dużą wydajnością i funkcjonalnością.
Wybierając konkretny model, przede wszystkim należy zastanowić się jakie parametry powinna posiadać idealna frytkownica gastronomiczna. W szczególności warto zwrócić uwagę na moc i pojemność urządzenia, parametry kosza na frytki oraz specjalne filtry. Wyposażenie gastronomiczne danej restauracji powinno przede wszystkim być dopasowane do wielkości lokalu, ilości wydawanych posiłków czy pozycji, które znalazły się w menu.
Pojemność frytkownicy to parametr, który decyduje o wielkości i ilości frytek, które można jednorazowo usmażyć. Pojemność kosza w urządzeniach szeroko dostępnych na rynku waha się od 0,2 do 1,8 kg. Jeżeli zakładamy, że na głębokim oleju oprócz frytek będziemy przygotowywali również kotlety czy nuggetsy, zapewne warto przejrzeć oferty frytkownic do specjalnych zastosowań.
Kosz frytkownicy montowany jest bezpośrednio w misie, do której nalewany jest tłuszcz. Rozmiar misy i wielkość kosza są zatem ściśle ze sobą powiązane. Kosz przede wszystkim powinien być podnoszony, aby frytki po usmażeniu nie nasiąkały olejem. W ten sposób ziemniaki mają również czas na ostygnięcie – żaden klient nie będzie czerpał przyjemności ze spożywania bardzo gorących frytek, które mogą poparzyć mu jamę ustną, bądź przełyk.
Moc frytkownicy decyduje o szybkości nagrzewania się oleju oraz o wydajności frytkownicy. Sprzęt, który niemal natychmiast jest gotowy do pracy i działa bez zarzutu nawet przez długi czas, zapewni bowiem ciągłość wydawania potraw. Profesjonalne urządzenia osiągają moc w zakresie 2400W-2800W i są to najdroższe rozwiązania dostępne na rynku.
Wyposażenie gastronomiczne danego lokalu powinno być nie tylko funkcjonalne i wydajne. Jeśli kuchnia ma charakter otwarty, warto zabezpieczyć restaurację przed roznoszeniem się zapachów z frytkownicy. Większość frytkownic, poza metalowym filtrem pokrywy komory zatrzymującym tłuszcz, dym i nieprzyjemne zapachy, została również wyposażona w filtr węglowy odpowiedzialny za pochłanianie pary. Z pewnością warto zdecydować się na filtry zmywalne, które można łatwo utrzymać w czystości.
Frytkownice to podstawowe urządzenia gastronomiczne, niezbędne w każdej profesjonalnej kuchni. Decydując się na konkretny model, warto zwrócić uwagę przede wszystkim na jego moc i pojemność, parametry kosza na frytki oraz zastosowane filtry.
Dział obsługi klientów
tel. (+48) 022 336 90 39
fax (+48) 022 336 90 09
Recepcja
tel. (+48) 022 336 90 00
TANAKE
ul. Puławska 426
02-884 Warszawa
mazowieckie
Zobacz na mapie >