Wprowadzenie efektownych drinków do karty może być proste, ale tylko wtedy, gdy zatrudnimy profesjonalnego barmana i zapewnimy mu odpowiednie narzędzia do pracy. Niektóre drinki są na tyle złożone, że wymagają użycia skomplikowanych narzędzi, ale do przygotowania wielu z nich wystarczy zwykły shaher czy kostkarka do lodu. Akcesoria barmańskie to wciąż rozwijający się rynek, ale podstawowe akcesoria barmańskie powinny znaleźć się w każdym barze, klubie czy restauracji, gdzie podawane są drinki.
Miarka gwarantuje zgodne z recepturą, wręcz aptekarskie odmierzenie wszystkich składników przygotowywanego koktajlu, czyli alkoholi, syropów czy soków. Najbardziej popularne są dwustronne miarki barmańskie ze stali nierdzewnej, z podziałką wskazującą objętość płynu.
Shaker to podstawowe naczynie, jakim posługuje się barman, bez względu na stopień zaawansowania swoich umiejętności. Na rynku dostępne są głównie shakery dwu- i trzyczęściowe. Początkującym barmanom polecane się łatwiejsze w obsłudze shakery dwuczęściowe, które za sprawą dodatkowego sitka, zapobiegają przedostawaniu się lodu do szklanki z napojem.
Łyżeczka barmańska, odpowiednio wyprofilowana oraz znacznie dłuższa od tradycyjnej łyżeczki deserowej, używana jest do delikatnego mieszania drinków, które nie są wstrząsane w shakerze. Akcesoria barmańskie tego rodzaju umożliwiają również stopniowe dozowanie poszczególnych składników w przypadku drinków warstwowych.
Do przygotowania drinków warstwowych niezbędne będą natomiast specjalne dozowniki. Pozwalają one bowiem dokładnie odmierzyć i umieścić w szkle wybrany składnik płynny. Nalewaki to niewielkie akcesoria barmańskie nakładane bezpośrednio na gwint butelki z alkoholem lub syropem.
Muddler to rodzaj profesjonalnego tłuczka z wypustkami, który służy do rozgniatania i miażdżenia owoców i listków (np. mięty). Jego wąski, ergonomiczny kształt umożliwia wykonywanie tej czynności w szklance, w której podany będzie drink.
Ciepłe drinki nie cieszą się uznaniem, gdyż poszczególne rodzaje alkoholu zazwyczaj najlepiej smakują, gdy są schłodzone do konkretnej temperatury. Kostkarki do lodu to szybki i oszczędny sposób na uzyskanie idealnie krystalicznych, zmrożonych kostek w przeróżnym kształcie. Z tego powodu kostkarki do lodu są podstawowym wyposażeniem każdego miejsca, gdzie podawane są drinki, napoje czy mrożone kawy.
Kluczem do przygotowania smacznych i orzeźwiających drinków jest nie tylko odpowiednia wiedza i umiejętności barmana, ale przede wszystkim wysokiej jakości produkty oraz profesjonalne akcesoria barmańskie. Obserwowanie wprawionego w swym rzemiośle barmana przygotowującego koktajle według wymyślnych receptur na pewno sprawi gościom przyjemność.
Dział obsługi klientów
tel. (+48) 022 336 90 39
fax (+48) 022 336 90 09
Recepcja
tel. (+48) 022 336 90 00
TANAKE
ul. Puławska 426
02-884 Warszawa
mazowieckie
Zobacz na mapie >