Stołówka jest miejscem żywienia zbiorowego. Wyróżniamy między innymi stołówki: szkolne, przedszkolne, pracownicze. Są to lokale, które muszą spełniać określone normy narzucone przez sanepid dotyczące żywienia zbiorowego. Cechą charakterystyczną pracy w tego typu miejscach jest konieczność wydania dużej ilości dań w krótkim czasie. W jaki sposób usprawnia się ten proces? Przede wszystkim poprzez stosowanie specjalnych urządzeń gastronomicznych.
Lada sałatkowa – specjalna lada przeznaczona do przechowywania różnego rodzaju sałatek, warzyw i sosów w odpowiedniej temperaturze. Wykonywana jest przede wszystkim ze stali nierdzewnej i pozwala na estetyczne serwowanie surówek Może mieć różne pojemności, wielkości. Ważne aby temperatura przechowywanych w niej sałatek oferowanych przez dane stołówki nie przekraczała dziesięciu stopni, to sprawia, że warzywa są świeże i chrupiące.
Lada chłodnicza jest przeznaczona do przechowywania dań, które wymagają niskiej temperatury. Wykonywana jest przede wszystkim ze stali nierdzewnej. Występuje w różnych wielkościach i pojemnościach. Jest to uzależnione od potrzeb danego lokalu gastronomicznego. Temperatura w ladzie musi być zdecydowanie niższa niż temperatura otoczenia. Jest to konieczne, aby potrawy nie psuły się i były przechowywane w odpowiednich warunkach.
Bemar jest jednym z elementów wyposażenia lokalu gastronomicznego, w którym serwowane są dania na ciepło. Dzięki swoim zdolnościom utrzymuje on odpowiednią temperaturę dań serwowanych przez dany lokal. Najczęściej jest wykonany ze stali nierdzewnej. Zawiera specjalne komory, w których umieszczane są potrawy w naczyniach. Mają one bezpośredni kontakt z gorącą wodą, który utrzymuje ciepło. Występuje w różnych wielkościach i pojemnościach, w zależności od potrzeb lokalu.
Dział obsługi klientów
tel. (+48) 022 336 90 39
fax (+48) 022 336 90 09
Recepcja
tel. (+48) 022 336 90 00
TANAKE
ul. Puławska 426
02-884 Warszawa
mazowieckie
Zobacz na mapie >