Stal nierdzewna jest powszechnie stosowana w zakładach przetwórstwa żywności, obiektach zbiorowego żywienia (kuchnie hotelowe, restauracje, kuchnie szpitalne, stołówki etc.) ze względu na łatwość utrzymania tego materiału w czystości. W przeciwieństwie do żeliwa lub zwykłej stali, które łatwo ulegają korozji, stal nierdzewna zawiera dodatkowo chrom i nikiel. Chociaż dostępnych jest wiele różnych gatunków stali nierdzewnej, najczęściej do produkcji profesjonalnych mebli i urządzeń gastronomicznych wykorzystywana jest stal gat. AISI304. Jej skład odpowiada najwyższym wymaganiom higienicznym oraz funkcjonalnym.
Warto pamiętać, że stal nierdzewna wymaga systematycznego i prawidłowego czyszczenia. Nie tylko w celu zachowania wyglądu, ale przede wszystkim dla utrzymania integralności powierzchni i odporności na korozję. Obecny w powietrzu tlen łączy się z chromem w stali nierdzewnej, tworząc pasywną warstwę tlenku chromu. Wytworzona na powierzchni metalu pasywna warstwa tlenku chromu zapobiega dalszemu utlenianiu się metalu. Zanieczyszczenia powierzchni czy też stosowanie nieodpowiednich sposobów i środków do pielęgnacji stali nierdzewnej utrudniają proces pasywnej ochrony warstwą tlenku przyczyniając się do powstawania ognisk korozji.
Stal nierdzewna nie powinna stykać się z substancjami agresywnymi zawierającymi: skoncentrowaną sól, siarkę, wybielacze i chlorki (sole). Pozostawienie na dłuższy okres czasu substancji typu kwaśnego, musztardy, koncentratów przyprawowych, octu czy roztworu soli kuchennej w kontakcie z powierzchniami ze stali nierdzewnej może spowodować zniszczenie ochronnej warstwy tlenku chromu. Wszelkie zabrudzenia w postaci nagromadzonego tłuszczu, warstwy kamienia, białka czy krochmalu mogą utrudniać dostęp powietrza przyczyniając się do powstawania nalotów rdzy.
Jednocześnie stal nierdzewna jest łatwa do czyszczenia. Należy unikać stykania się powierzchni stali nierdzewnej z elementami żelaznymi bądź metalami nieżelaznymi, które bardzo szybko pokrywają się rdzą w warunkach podwyższonej wilgotności pozostawiając rdzawe przebarwienia.
Do mycia nie należy stosować środków ściernych, żrących oraz na bazie chloru, które mogłyby zarysować lub zniszczyć powierzchnię. Jeżeli w jakiś sposób ww. środki zetkną się z meblem lub urządzeniem należy je niezwłocznie wytrzeć i dokładnie zmyć z wodą z dodatkiem łagodnego detergentu po czym wytrzeć do sucha czystą ścierką. Zaleca się stosowanie szczotek z tworzyw sztucznych. Należy unikać wełny stalowej lub szczotki ze stali zwykłej.
Czyszczenie powierzchni ze stali nierdzewnej należy przeprowadzić przy użyciu specjalistycznych środków. Odpowiedni będzie na przykład płynny środek odtłuszczający, który znajdziesz TU lub roztwór płynu do mycia naczyń z wodą.
Po umyciu oraz wysuszeniu mebli i urządzeń wskazane jest ich zakonserwowanie za pomocą np. środka pielęgnacyjnego do stali nierdzewnej dostępnego TU (usuwa zacieki, niewielkie przebarwienia, zabezpiecza przed powtórnym zabrudzeniem) oraz pozostawienie uchylonych szuflad, szafek i pokryw celem udostępnienia dopływu powietrza. Warto przypomnieć, że rozpylenie środka bezpośrednio na powierzchnię stalową nie jest najlepszym rozwiązaniem. Znacznie lepiej sprawdza się naniesienie środka na szmatkę a następnie przetarcie nią konserwowanej powierzchni.
Dział obsługi klientów
tel. (+48) 022 336 90 39
fax (+48) 022 336 90 09
Recepcja
tel. (+48) 022 336 90 00
TANAKE
ul. Puławska 426
02-884 Warszawa
mazowieckie
Zobacz na mapie >