Maszyny gastronomiczne
odgrywają istotną rolę w wyposażeniu gastronomicznym każdego zaplecza kuchennego. Nieważne czy jest to duży zakład żywienia zbiorowego czy zwykłe
gospodarstwo domowe poszukujące sprzętu do swojej nowoczesnej kuchni.
W naszej ofercie staramy się dopasować do potrzeb każdego klienta. Przygotowaliśmy
wyposażenie gastronomiczne dostosowane do potrzeb ekskluzywnych restauracji, cukierni, zakładów typu stołówki szkolne, kantyny pracownicze, jak i
małych barów i kawiarenek
. Klienci detaliczni poszukujący wysokojakościowego sprzętu również znajdą pełen wybór maszyn gastronomicznych, chociażby w kategorii „ Wyposażenie drobne”.
W dziale „Realizacja” znajdą Państwo nasze wyposażenia gastronomiczne nie tylko dla ekskluzywnych hoteli,
ale również kantyn pracowniczych, kawiarni, szpitali. Realizowaliśmy projekty w hotelach pięciogwiazdkowych i międzynarodowych sieciach (Accor, Hilton,
Sphinx).
Prezentowane przez nas wyposażenie gastronomiczne to urządzenia i meble z najwyższej jakościowo klasy stali nierdzewnej. Stal nierdzewna
dzięki swoim licznym zaletom jest najpowszechniejszym materiałem używanym do tworzenia urządzeń i mebli kuchennych. Odpowiednia budowa i konstrukcja
maszyny gastronomicznej zwiększa trwałość, ułatwia korzystanie i obsługę. Stal nierdzewna jest wymagana przy kontakcie z żywością między innymi przez normy
HACCP. Meble nierdzewne wykazują się odpornością na korozję i wysokie
temperatury, uszkodzenia mechaniczne, czynniki zewnętrzne. Odpowiednio izolują środowisko wewnętrzne od zewnętrznego, zwiększają trwałość urządzeń.
Ułatwiają również czyszczenie urządzeń, nadają lśniący połysk: zwiększając tym samym walory estetyczne, co jest szczególnie ważne w witrynach
ekspozycyjnych. Stal nierdzewna, z której tworzone jest wyposażenie gastronomiczne, oznaczana jest według pięciu norm: Polska Norma PN, Europejska Norma EN
10088, Amerykańska Norma AISI, Rosyjska Norma GOST, Niemiecka Norma DIN. Stal nierdzewna to stop żelaza zawierający co najmniej 11% chromu. Najbardziej
ceniona i najpowszechniejsza w maszynach gastronomicznych jest stal 18/10 (18% chromu i 10% niklu). Innym popularnym rodzajem jest stal nierdzewna
zawierająca 18% chromu i 8% niklu. Co ciekawe, o ile wynaleziona została niemalże 100 lat temu, to w Polsce pojawiła się jedynie kilkanaście lat temu.
Staramy się, aby pomoc naszej firmy w jak największym stopniu ułatwiła pracę danego obiektu zajmującego się produkcją, dystrybucją żywności. Maszyny
gastronomiczne mają na celu ułatwienie pracy w zapleczu kuchennym, co więcej obniżają koszty. Urządzenia typy zmywarki, nie tylko sprawiają, że praca staje
się lżejsza, ale przyczyniają się do systematycznych oszczędności: energii, wody oraz pracy ludzkiej. Wyposażenie gastronomiczne w dzisiejszym czasach ma
spełniać funkcje nie tylko funkcjonalności, ma również odpowiadać standardom estetycznym. Dopasowane linie sprzętów pozwalają na zaprojektowanie dobrej
atmosfery pracy, co wpływa na efektywność i wydajność działania. Dobranie modelów mebli z tej samej wersji ułatwia montaż i zagospodarowanie przestrzeni.
Przykładem jest dobór odpowiedniej „Linii” wyposażenia gastronomicznego, w ofercie Tanake proponujemy Linie 700, w skład której wchodzą urządzenia neutralne, elektryczne, oraz gazowe.
Liczba znajdująca się przy określeniu „Linii” oznacza głębokość maszyny gastronomicznej podaną w milimetrach. I tak: urządzenia w linii 700 posiadają 700
mm głębokości, a te z linii 900: 900 mm głębokości. Dobór jednakowej głębokości ułatwia montaż mebli nierdzewnych. Jeżeli wybiorą Państwo komplet
wyposażenia gastronomicznego tej samej linii z tego samego katologu obniża to koszty dopasowania do wnętrza i instalacji. W „ Linia 700 – Podstawy, st. neutralne” znajdą Państwo zwykłe stanowiska,
stanowiące podstawę pod inne meble kuchenne nierdzewne. W „ Linia 700 – Urządzenia elektryczne” prezentujemy szeroki wybór maszyn
gastronomicznych służący do obróbki termicznej: kuchenki, frytownice, grille i inne sprzęty elektryczne. Ostatnią Linią jest „ Linia 700 – Urządzenia gazowe”, gdzie zwolennicy sprzętów kuchennych zasilanych
gazem znajdą pełen zestaw urządzeń: tradycyjne kuchenki, grille lawowe, płyty grillowe czy frytownice gazowe.
Większość osób zadaje sobie pytanie dotyczące wyposażenia gastronomicznego zasilanego prądem elektrycznym lub gazem: Co wybrać?
Prawda jak zawsze leży pośrodku: o ile maszyny gastronomiczne elektryczne na ogół są tańsze w nabyciu, są dużo droższe w eksploatacji. Z drugiej strony,
sprzęty zasilane gazem wymagają odpowiednich instalacji i umieszczenia w związku z otwartym płomieniem. Natomiast jeżeli chodzi o bezpieczeństwo: podczas
nabywania wysokojakościowego sprzętu zarówno producenci jak i dystrybutorzy dbają o spełnienie standardów bezpieczeństwa. W sklepie Tanake
znajdą Państwo jedynie maszyny gastronomiczne z zamontowanymi wyłącznikami bezpieczeństwa w przypadku nieprawidłowego użycia. Nawet prezentowane zmywarki
zatrzymują cykl mycia, jeżeli drzwi zostaną uchylone, a każda kuchenka gazowa posiada zabezpieczenie przeciwwypływowe gazu, odcinające dopływ gazu w
przypadku niekontrolowanego zgaśnięcia płomienia.
Dobór odpowiedniego wyposażenia gastronomicznego rzutuje na dalsze funkcjonowanie naszego lokalu. Jeżeli mamy już zamontowane instalacje: planujemy
rozmieszczenie maszyn gastronomicznych pod tym względem: urządzenia gazowe muszą mieć łatwy dostęp do zaworu. Wiele sprzętów, wykorzystywanych szczególnie
w zmywalni wymaga dostosowania odpływów grawitacyjnych do funkcjonowania zaplecza kuchennego: w
związku z czym wyprowadza się odpływ kanalizacyjny w podłogę lub stosuje się podstawę pod zmywarkę.
Kolejną rzeczą jaką należy wziąć pod uwagę jest funkcjonalność wyposażenia gastronomicznego dla pracowników i naszych klientów. W ten
sposób w stołówkach szkolnych i kantynach pracowniczych instaluje się szafy przelotowe, gdzie z jednej strony klienci zostawiają brudne naczynia, które z
drugiej strony są odbierane przez obsługę placówki.
Kluby, bary i kawiarnie z kolei borykają się z kolejnym problemem wyposażenia gastronomicznego: niewielka przestrzeń loży barowej ma stanowić pełne
stanowisko pracy barmana i dostarczać wszelkich niezbędnych produktów, bez zmuszania klienta do długiego oczekiwania. Efektywne zagospodarowanie miejsca
nawet w najmniejszym lokalu pozwala na wielokrotne zwiększenie wydajności. Lada barowa wyposażona w maszyny gastronomiczne typu stoły chłodnicze i
chłodziarki barowe jest w stanie schłodzić nawet kilkaset napoi i produktów przez długi okres: pozwala to na usatysfakcjonowanie klienta nawet w okresach
najbardziej wzmożonego ruchu (piątki, soboty, święta, dni i okresy specjalne). Szczególnie przydatne dla placówek które w ciągu doby odwiedzane są przez
setki i tysiące klientów. Przykładowe zabudowy mogą Państwo obejrzeć w zakładce Bary.
Minęły również czasy obskurnych barów mlecznych i tanich pubów z fast-foodami. Każdy z nas zwraca uwagę na walory estetyczne, schludność pomieszczeń, atmosferę miejsca. Najsławniejsi recenzenci lokalów gastronomicznych oprócz jakości jedzenia i
sposobu podania oceniają atmosferę i estetykę. Wyposażenie gastronomiczne musi spełniać powyższe cechy. Odpowiednie zamontowanie i użycie witryn
ekspozycyjnych, lad w kawiarniach, cukierniach i restauracjach przykuwa wzrok klienta i zatrzymuje go na dłużej. Każda profesjonalna placówka
gastronomiczna nie może również obejść się bez specjalistycznych maszyn gastronomicznych. W przypadku wydawania i dystrybucji potraw może to być witryna
chłodnicza do sushi, również dostępna w ofercie Tanake.
Jeżeli nie chcą Państwo ponosić ryzyka złego montażu maszyn gastronomicznych, zatrudniać kilku ekip projektowych, inżynierów i elektryków, nasza firma z
chęcią udzieli Państwu pomocy. Oferujemy wsparcie, projekty technologiczne kuchni, montaż i serwis wyposażenia gastronomicznego.
Tanake jest Konsultantem FCSI (Foodservice Consultants Society International)
, organizacji promującej profesjonalizm w zakresie projektów technologicznych dotyczących gastronomii. Jest to gwarancja dla Państwa, że realizowane przez
nas projekty są oparte na doświadczeniu i umiejętnościach. Dla naszych klientów, którzy decydują się na dostawy maszyn gastronomicznych, projekt
technologiczny wykonywany jest całkowicie za darmo, z czego bierzemy na siebie całkowitą odpowiedzialność za każdy etap. Nasz zakres usług obejmuje
planowanie projektów wraz z pełną konsultacją z klientem, konsultacje i pomoc w odpowiednim doborze maszyn gastronomicznych, kompletacje pasującego sprzętu
oraz instalacje i montaż wyposażenia gastronomicznego. Prowadzimy również serwis gwarancyjny i pogwarancyjny.
W ten sposób chcemy jak najbardziej zmniejszyć zamieszanie i koszty spowodowane tworzeniem nowej placówki, wymianą maszyn gastronomicznych itp. oraz
gwarancja maszyn gastronomicznych trwałych służących przez wiele lat. Naszym celem jest Państwa pełna satysfakcja z naszych usług.
Pełną ofertę wyposażenia gastronomicznego w postaci darmowego katalogu mogą Państwo pobrać z naszej strony internetowej.
Zapraszamy do kontaktu telefonicznego oraz mailowego oraz do naszego biura mieszczącego się w tym samie co sklep, na ul. Puławskiej 426 w Warszawie.
PRODUKTÓW W SKLEPIE
ZREALIZOWANYCH PROJEKTÓW
LAT DOŚWIADCZENIA
Dział obsługi klientów
tel. (+48) 022 336 90 39
fax (+48) 022 336 90 09
Recepcja
tel. (+48) 022 336 90 00
TANAKE
ul. Puławska 426
02-884 Warszawa
mazowieckie
Zobacz na mapie >