Na życzenie Klienta projektujemy i instalujemy systemy ochrony przeciwpożarowej dla gastronomii
Systemy ochrony przeciwpożarowej to nowoczesne rozwiazania przeznaczone dla gastronomii. Nasza firma oferuje amreykański system ANSUL popularny na świecie ze względu na swoją niezawodność i skuteczność.
Obecnie systemy ochrony przeciwpożarowej nie są jeszcze wymogiem obowiązkowym dla gastronomii, ale w hotelach i restauracjach zlokalizowanych w nowoczesnych budynkach stanowią nieodzowny element wyposażenia, którego instalację planuje się na etapie doboru urządzeń gastronomicznych.
System ANSUL instaluje się nad urządzeniami gastronomicznymi, pod okapami. Istnieje możliwość zainstalowania systemu ANSUL w już wyposażonej kuchni. Jest to rozwiązanie znacznie poprawiające bezpieczeństwo w kuchni.
System R-102 może wykorzystywać pojemniki 5,5 l lub 11 l (1,5-3 galony) lub ich dowolną kombinację w zależności od wielkości kuchni i ilości chronionych urządzeń. Elementy systemu wykonane są ze stali nierdzewnej przez co doskonale wkomponowują się we wnętrza kuchenne. Wszelkie elementy systemu są instalowane w takich miejscach w których nie będą zakłócać przebiegu prac wykonywanych w kuchni. System jest prosty w instalacji i łatwy w obsłudze. Może być wraz z powiększeniem kuchni rozbudowywany.
System ANSUL R-102 wykorzystuje nowoczesny czynnik gaszący “ANSULEX” o niskich pH Czynnik ten gwarantuje wysoką ochronne przed ogniem, a jednocześnie nie niszczy powierzchni urządzeń i sprzętów kuchennych. Jest on odpowiednio wytryskiwany tak aby najszybciej stłumić ogień gdy tylko wejdzie w kontakt z gorącymi tłuszczami kuchennymi. Samoistnie tworzy pienistą warstwę zapobiegającą rozprzestrzenianiu się ognia, odcinającą dopływ tlenu.
Czujniki te odpowiadają za uruchamianie systemu przywysokiej temperaturze. W instalacjach zastosowano czujniki termiczne firmy ANSUL o temperaturach zadziałania od 74oC do 260oC. Czujniki umieszczono w środku geometrycznym kanału odprowadzającego powietrze. Do instalacji czujnika zastosowano wieszaki typu “CLIP ON STYLE” Producent oferuje zestaw czujników temperatury o następujących temperaturach zadziałania:
temperatura zadziałania | temperatura pracy nie przekracza |
74oC | 38oC |
100oC | 66oC |
138oC | 107oC |
182oC | 143oC |
232oC | 182oC |
260oC | 204oC |
Zaprojektowane tak aby zapewnić odpowiednie wypływanie czynnika gaśniczego (ilość/wysokość/kąt), oraz ochronę danego urządzenia czy obszaru w okapie kuchennym.W systemie ANSUL istnieje możliwość zastosowania 14 rodzajów dysz przeznaczonych do dystrybucji środka gaśniczego w ściśle określony sposób. W zainstalowanych systemach zastosowano następujące rodzaje dysz: 1 N, 2 W, 3 N, 230
Wszystkie dysze są wykonane ze stali i chromowane posiadają gwint wewnętrzny 3/8″, w komplecie znajduje się również gumowa osłona. Wyloty dysz zostały zabezpieczone dodatkowo specjalnym smarem silikonowym zapobiegającym odkładaniu się w ich wnętrzu tłuszczu w przypadku utraty gumowego kapturka osłonowego.
Elementem dodatkowym, ustalającym geometrię (ustawienie) dyszy względem urządzenia jest tzw. PRZEGUB, na którym może być ona zainstalowana
Aby zapewnić estetyczne i szczelne przejście rurociągów z czynnikiem gaśniczym oraz rurociągów instalacji czujników poprzez elementy okapu zastosowano specjalne rodzaje uszczelnienia i mocowania rur w okapach.
Dział obsługi klientów
tel. (+48) 022 336 90 39
fax (+48) 022 336 90 09
Recepcja
tel. (+48) 022 336 90 00
TANAKE
ul. Puławska 426
02-884 Warszawa
mazowieckie
Zobacz na mapie >