Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

PRZECHOWYWANIE ŻYWNOŚCI W URZĄDZENIACH CHŁODNICZYCH

W przeszłości sposobem na przechowywanie żywności było stosowanie różnych technik takich jak solenie, suszenie, pasteryzacja, kiszenie czy wędzenie produktów. Inne metody przechowywania polegały na umieszczaniu żywności w jaskiniach, pod ziemią czy w specjalnych pomieszczeniach w których gromadzono bloki lodowe. Jedne z pierwszych „lodówek” do przechowywania żywności zbudowane były z drewnianych skrzyń wyłożonych cyną i cynkiem, izolowane przy użyciu korka, trocin oraz wodorostów.

Początek XX wieku przynosi rozwój w dziedzinie systemów chłodniczych i sposobów przechowywania żywności.

Temperatura wpływa na intensywność procesów życiowych, które zachodzą w produktach żywnościowych oraz na rozwój drobnoustrojów. Mikroorganizmy mogą rozmnażać się bardzo szybko jeśli żywność przechowywana jest w nieodpowiednich warunkach.

Przechowywanie produktów spożywczych i potraw w warunkach chłodniczych należy do skutecznych metod utrwalania żywności. Schładzanie ma minimalny wpływ na smak, teksturę i wartości odżywcze żywności. Należy pamiętać jednak, że chłodzenie ma ograniczony zakres konserwowania żywności. Dla większości produktów spożywczych, możemy spodziewać się przedłużenia okresu przechowywania przez kilka dni. Przechowywanie produktów spożywczych w warunkach chłodniczych na bieżąco ogranicza reakcje (mikrobiologiczne lub enzymatyczne) psucia się do minimum. Należy przy tym pamiętać, że chłodnictwo nie zabija mikroorganizmów i nie zatrzymuje działania enzymów, a jedynie spowalnia ich oddziaływanie na produkt.

Temperatura chłodzenia jest kluczowym czynnikiem przechowywania. Przykładowo, mięso przetrwa 6-10 dni w temp. 0°C, przez jeden dzień w temp. 22°C i mniej niż jeden dzień w temperaturze 38°C.

Łatwo psujące się surowce, półprodukty oraz produkty gotowe należy przechowywać we właściwej, kontrolowanej na bieżąco temperaturze, z zachowaniem łańcucha chłodniczego, w celu uniknięcia ryzyka zagrożenia zdrowia człowieka. W trakcie utrwalania środków żywnościowych metodami chłodniczymi stosuje się niskie temperatury w zakresie 0°C-10°C a niekiedy nawet do punktu zamarzania żywności (-2°C). Temperatury te należy uznać za krytyczne punkty kontroli w systemie HACCP, które powinny być ciągle monitorowane. Brak ciągłości utrzymywania tych temperatur sprzyja rozwojowi drobnoustrojów oraz powoduje szkodliwe zmiany konsystencji, wyglądu i innych cech fizycznych produktów.

Tam gdzie liczy się świeżość produktów spożywczych, szafy chłodnicze muszą sprostać wysokim wymaganiom. Profesjonalne szafy chłodnicze, szafy mroźnicze i komory chłodnicze oferowane przez naszą firmę doskonale spełniają wymagania pod względem jakości chłodzenia, trwałości i niezawodności.

chlodnie-300x143 IKEA-KRK-14122010-062-225x300  11_CEiS_Mysiadlo-300x225  szpital_kolobrzeg5-300x225



Dział obsługi klientów
tel. (+48) 022 336 90 39
fax (+48) 022 336 90 09

Recepcja
tel. (+48) 022 336 90 00

TANAKE
ul. Puławska 426
02-884 Warszawa
mazowieckie
Zobacz na mapie >